Det talas en hel del om det aktivitetsbaserade kontoret. På ett nästan utopiskt sätt framställs det nya kontorslandskapet med avatarer och rörliga arbetsplatser där ingenting har en fast punkt längre. Kontoren byter plats för varje dag: från caféer till parker eller offentliga kontorsmiljörer. Men det där flytande kommer med en del nackdelar också. Det kan låta frestande att få röra sig fritt, men det traditionella kontorslandskapet har fortfarande stora fördelar.

Oavsett om det är digitalt eller platsbestämt så är ett kontor en mötesplats. Tanken är ju att samla kompetensen som finns på ett företag och skapa kreativa mötesrum och ytor. Kontoret är platsen där företaget odlar sin gemenskap och utvecklar sitt varumärke tillsammans med alla kollegor. Det är en plats för idéer, skisser, skapande. Som arbetsgivare bör man tillgodose sina anställda med snygg, ren och fräsch utrustning. Du kan införskaffa kontorsmaterial på Kontorsgiganten.se.

Olika typer av kontor

Det finns i huvudsak två olika typer av kontor. Det finns det traditionella kontoret som är platsbestämt och det finns det mer flytande kontoret där personalen kan sitta på lite olika ställen och jobba. Som frilansare kan man vara van vid att sitta på olika ställen och jobba (om du inte har en studio, ateljé eller verkstad förstås). Men det är alltså inte bara frilansare som arbetar på olika platser utan hela kontor kan börja lösas upp för att skapa nya modeller, de så kallade aktivitetsbaserade kontoren.

Många älskar att flytta runt, mötas på nya platser, se andra vara i arbete. Medan det för många andra är en fördel att ha en bestämd plats att gå till för att undvika alltför flytande linjer kring när du börjar och slutar jobba. I DN.se kan man läsa om ett kontor inne i stan som alltså huserar alla möjliga typer av tjänstemän. Arbetsgivare vill spara utrymme och då kan personalen ”logga in digitalt” och arbeta från valfri plats. På en skärm kan man se olika ”avatarer” som just nu befinner sig på kontoret och det öppnar möjligheter för nya kontakter och nätverk.

Det finns också exempel på hur ”stationära” polisstationer stängs för att öppna mobila poliskontor i stora skåpbilar, för att öka den polisiära närvaron i olika delar av städer och mindre orter. Och visst kan det finnas en fördel med rörligheten, men bekvämligheten kanske bortprioriteras i sådana fall.

Många kritiska till det aktivitetsbaserade

Men många kritiker menar att det aktivitetsbaserade kontoret är en av anledningarna till att sjukskrivningarna ökar i Sverige. Det flexibla kontoret ska symbolisera den rörliga, moderna människan. Men bakom denna rörlighet och flexibilitet finns de diffusa skuggorna som en altför stor rörlighet skapar. När börjar och slutar min arbetsdag? Och framför allt, var? När man inte kan husera in sig ordentligt på ett kontor och möta sina kollegor riskerar företaget att gå miste om den gemenskap som kan bildas på ett kontor.

Att jobba hemifrån i ett improviserat hörn i vardagsrummet kanske inte är den sundaste arbetsmiljön och då kan det vara en bra idé att överväga att ”ta in på kontorshotell”, om det är så att arbetsgivaren har skapat ett aktivitetsbaserat kontor. Men det finns också många fördelar med det traditionella kontoret där kollegorna ständigt möts i företagets miljö, och där gränserna inte tenderar suddas ut.