Ibland kan det vara bra att reflektera över din jobb situation, dina drömmar och din framtida karriär. Tycker du att dina arbetsuppgifter, ansvarsområden och utveckling ligger i linje med dina ambitioner?
Sätt dina mål och ta fram tre tydliga mål för dig själv. Dessa målen ska vara realistiska, genomtänkta och gärna vara uppdelade i delmål. I den snabbrörliga världen som du lever i så blir du aldrig fullärd men med dina mål har du en bra grund på vilken väg du är på väg.
För ny kunskap kan du exempelvis boka in dig på konferens, gå utbildningar, lära dig genom onlinekurser, böcker eller poddar endast fantasin sätter gränser.

Nå dina nya mål

Utvärdera året som har gått. Vilka höjdpunkter har du haft, vilka felsteg har du tagit. Reflektera både över de bra och de dåliga upplevelserna och vad du skulle ha kunnat gjort i efterhand. Vart är du på väg? Vad vill du? Sätt upp realistiska mål för dig själv och välj med hjärtat.

Arbeta med en målbild och se ett lyckat scenario framför dig om och om igen. Lura din hjärna att få en fruktad arbetsuppgift att kännas ofarlig och gör om den till formbar succé. Vidga dina vyer bortom ditt dagliga arbete, Skaffa dig grundlig förståelse för branschen med hjälp av nyheter, problem och frågeställningar. Läs branschmedia så som tidningar och bloggar som är relevanta till din roll och ditt arbete.

Många företag erbjuder möjlighet att till vidareutbildningar inom företaget men du kan även själv välja att ta en utbildning som du tycker är relevant eller få ny kunskap genom konferens eller genom den enorma informationen som finns på nätet. Bli expert på ditt arbete. Man kan alltid bli bäst på något och det finns alltid personer som andra vänder sig till inom vissa områden. Om du blir en person som andra vänder sig till kommer du att synas mer och får kanske större chans att gå utbildningar, öka din kunskap, göra ditt jobb bättre och även få mer lön i din lönekuvert. Se till att du får rättvis uppmärksamhet för det du gör. Det räcker inte att du är bäst utan andra måste veta om att du är bäst.

Hitta en mentor vars roll kan vara att ge ärlig feedback och ge dig nya och annorlunda synvinklar på din karriärutveckling en mentor kan även identifiera dina svaga styrkor.