Februari brukar av många kallas för ”vabruari” eftersom antalet vabbande föräldrar generellt ökar under den här månaden. Årets ”vabruari” slog rekord med hela 864 332 utbetalade vab-dagar från försäkringskassan. Dålig hygien på arbetsplatser är en orsak, och att vi inte är helt friska när vi kommer tillbaka till jobbet, förskolan och skolan.
Det är inte bara i hemmet som gamla viruspartiklar och bakterier ligger kvar och blossar upp sjukdomar gång på gång. Många tror att det bara räcker med att sprita händerna efter en tur i rusningstrafiken, men riktigt så enkelt är det inte. Vinterkräksjukeviruset går till exempel inte att sprita bort, det tvättas enklast bort med vatten och tvål. Du kan spana in ett billigt utbud av hygienartiklar här: https://kontorsshop.se/stad-och-hygien
Att sjukdagarna ökar så stadigt under februari borde ses som ett större problem, det kostar nämligen företagen och hela samhället mycket pengar. Det finns bra förebyggande åtgärder och det gäller bara att ha tydliga policies och hålla det rent runt omkring sig.
Hygienen viktig orsak bakom vab-rekord
Hela 864 332 vab-dagar betalades i år ut av Försäkringskassan och över 300 000 barn var sjuka. Siffrorna innebär 67 700 fler vab-dagar än förra årets ”vabruari”, skriver aftonbladet.se. På förskolan Filuren har man dock inte märkt av fler rapporterade sjukdomsfall, där har man nämligen arbetat med en sjukdomspolicy som bland annat har rekommendationer för karenstid och att barnet måste vara helt friskt för att få komma tillbaka.
För många kan det verka märkligt att man lämnar sitt sjuka barn till förskolan, men det här är ett vanligt fenomen. Jobbstressen tar nämligen över, vilket leder till att smittorna på kontoren och förskolan och skolan sprids. Dålig hygien och otorkade ytor leder till att bakterierna dessutom stannar kvar, och många experter menar att både mars och april kommer bli sjuka månader som en restprodukt av februaris rekordsiffror.
För att komma till bukt med antalet sjukdagar i februari behöver folk se till att bli helt friska innan de är tillbaka till sina arbetsplatser, och arbetsgivaren borde se till att ytorna hålls extra rena för att undvika att sjukdomar sprids på arbetsplatserna och skolorna.