Nu är det höst igen och många är tillbaka efter en skön sommarledighet. Sena kvällar, slöa dagar och slappa rutiner kan bli vardag i flera veckor. På semestern ändras livsrytmen och då kan det kännas svårt att övergå till livet före ledigheten. Här kommer lite tips som kan underlätta att gå tillbaka till jobbet.

Börja med att fokusera på det positiva och undvik att landa springande i en rivstart. Tänk till exempel vad det är du faktiskt gillar på jobbet och vad gör dig glad är du tänker på ditt jobb? Är en viss kollega? Är det någon uppgift där du kommer till din rätt? Är det lönedagen? Är det ett projekt som du så gärna vill delta i? Är det att få nytt kontorsmaterial eller är det de supertrevliga lunchpauserna där ni pratar om allt möjligt och stöttar varandra? Hitta alla de små och stora ljuspunkter som finns och fokusera på dessa i stället för att fokusera på det negativa.

”När det sedan är dags att börja jobba igen krävs att du är pigg, energisk och i form. Det kommer du även vara om du faktiskt vilat på ledigheten.”

Starta mjukt och satsa på kroppen

Att vara på semesterläge fram till söndag och börja jobba på dagen efter inte optimalt. Inför en övergångsperiod där du successivt tar kontroll över de aspekterna där du har släppt efter under ledigheten. När det sedan är dags att börja jobba igen krävs att du är pigg, energisk och i form. Det kommer du även vara om du faktiskt vilat på ledigheten. Lägg bara på minnet att sömnrutinerna ofta halkar efter under sommarledigheten. Ett effektivt sätt att börja sova tidigt igen är att systematiskt vakna tidigt på morgonen. När det gäller näring, så är det dags att ersätta all dricka med vatten och ta några vita veckor vad gäller socker och alkohol. Även motion hjälper dig att få tillbaka styrka i kroppen och den disciplin som krävs för att prestera. Bygg upp din kropp så den kan bära dig igenom omställningen.