Vad tycker experterna när det kommer till hur man sparar på bästa sätt? Var ska man placera sitt buffertsparande och hur många procent av inkomsten bör man lägga undan varje månad?

Är man kompetent såväl på jobbet som i sitt privatliv vet man värdet av att ta hand om sin ekonomi. Det går bland annat väl genom att spara och inte ha för dyr smak i sin vardag. Det är också ett smart drag att samla lån, det är inte så avancerat som det låter och går snabbt att få till genom en ansökan online.

Hur sparar man smart?

spara pengarMen hur ska man egentligen spara, för att vara riktigt i framkant? Det vet ingen bättre än experterna. I en artikel i Dagens Industri går det att läsa om hur de allra flesta någon gång känt smärre ångest över sitt sparande. Men faktum är att det inte behöver vara så svårt att spara. Hur mycket bör man spara varje månad, hur stor bufferten helst ska vara samt var pengarna bäst placeras är lite olika beroende på vem man frågar. En del sparekonomer menar att ett smart sätt är att spara 10 procent av den inkomst man får ut varje månad. Det är en regel som många gå efter, eftersom det är den delen av inkomsten som de flesta sparare klarar av att undanhålla. Andra tips är att:

  • Håll ner omkostnaderna
  • Se aktiefonder som att välja ett elbolag, du måste bara välja något
  • Ta det försiktigt på börsen, men var nyfiken

Buffertspara i fonder eller på börsen

Ett annat råd som kommer upp är att om man som sparare är osäker på börsen kan man i stället investera i fonder och sparar man ändå i aktier är det smart att sprida riskerna så mycket som möjligt. Bufferten du sparar bör också ske på annat håll än på sparkontot, så där är just börsen eller fonder en smart plats, med tanke på att det är långsiktigt på ett annat sätt.

För att täcka in små bäckar små är också tipset att se över elpriset, att byta elleverantör om det inte känns rätt. Mer om det går det att läsa om här. Nu när det dessutom går mot sommartider finns det mycket att spara in på, inte minst när det kmmer till semesterplaner. Varför inte bo i tält i stället för att lägga ut pengar på dyra hotell, tälta kan man göra över hela Europa. Läs mer om det i NSD.