Att spara och kanske investera i något gör många för att trygga framtiden ekonomiskt. Det är ett smart sätt att ge sin ekonomi den bästa starten eller kick i rätt riktning och då gäller det att investera rätt utan att riskera att kapitalet kan gå förlorat.

En del sparar på vanliga bankkonton eller sparkonton och det är bra men det finns bättre sätt att öka kapitalet som finns på kontot genom att spara med ett Investeringssparkonton (ISK). Att spara i ett sådant konto innebär att privatpersoner investerar sina pengar i fonder, aktier och andra värdepapper som sedan beskattas på ett enkelt sätt genom att gå efter ett bestämt belopp att skatta för, oavsett om tillgångarna på kontot har ökat eller minskat i värde.

Det som också är en stor fördel med att spara i ISK är att du närsomhelst kan köpa eller sälja av dina tillgångar utan att vara tvungen till beskattning vid varje enskilt tillfälle. Denna bestämda beskattning ligger även som en redan förtryckt uppgift på skattsedeln för att ytterligare förenkla detta inför deklarationen.

Varför välja ISK?

Att öppna ett nytt ISK-konto är enkelt och kan snabbt och smidigt utföras både i din internetbank, telefon eller genom att fysiskt besöka ditt bankkontor. En annan positiv sak med att spara i ISK är att det existerar ingen lägsta insättning och det är fria uttag.

Investeringssparkonto är ett mycket bra sätt att trygga sin ekonomi och spara inför framtiden. Denna form av sparande och investering kan ge en bra avkastning och på sikt ge mer rent konkret än vanliga sparkonton som oftast har en lägre sparränta och avkastning.

Dock är det fortfarande en del som väljer att spara på ett traditionellt sätt genom vanligt sparkonto då rädslan över att fonder, aktier och andra värdepapper drastiskt ska sjunka i värde. Detta ger en förhållandevis låg risk om man jämför med avkastningen, som oftast är hög, på ett Investeringssparkonto.